AS hastaları şifa için SAÜEAH’a geliyor

SAÜEAH Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğinden Doç. Dr. Mustafa Erkan İnanmaz, kamburluk ve omurganın öne doğru eğilmesi ile sonuçlana şekil bozuklarının tedavisinde Türkiye’nin dört bir yanından gelen hastaların derdine derman oluyor.

Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi (SAÜEAH) Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğinde kamburluk ve buna bağlı orak omurga eğriliği yaşanmasına neden olan Ankilozan Spondilit (AS) hastaları şifa buluyor. Türkiye’nin dört bir yanından SAÜEAH’a gelen hastalar Doç Dr. Mustafa Erkan İnanmaz tarafından tedavi ediliyor. Başarılı operasyonlarıyla tanınan İnanmaz’ı tavsiyeler ve yaptığı ameliyatların duyulmasıyla keşfeden hastaları ise tedavilerinin ardından kendilerini yeniden doğmuş gibi hissediyor.

19 YILDIR SIRTÜSTÜ YATAMIYORDU

Sivas’tan gelen 46 yaşındaki üç çocuk annesi Gülhan Sarıkaya ilerlemiş bir AS hastası. Hastalığı nedeniyle kalçaları tutmayan, kendi çabasıyla tutulup kalmak için uğraşan yaşamı tam bir eziyete dönüşen Sarıkaya, Sivas’ta bakımevinde çalışan öğretim üyesi bir arkadaşının haberlerde Sakarya’da bu ameliyatların gerçekleştirildiğini duymasıyla internet üzerinden araştırma yapmış. Doç Dr. Mustafa Erkan İnanmaz ile bağlantı kurarak bilgi alan Sarıkaya, yaklaşık bir ay önce ortopedi kliniği tarafından aranarak ameliyat için Sakarya’ya gelmiş. AS hastası olan Gülhan Sarıkaya 19 yıldır hiç sırtüstü ve yüzüstü yatamadığını dile getirdi. Kendi başına yürüyemeyen Sarıkaya ameliyatının ardından yeniden yürümeyi öğrendiğini söylüyor.

“YENİDEN DOĞMUŞ GİBİ HİSSEDİYORUM”

“Elim, kolum, kalçam şimdi yeniden çalışıyor. Döşümün olduğunu yeni görüyorum.” diyen Sarıkaya, kendimi yeni doğmuş gibi hissettiğini belirterek “Dışarı çıktığımda artık bize kimse aşağılayarak bakmayacak. Üç kız evladım var onlarda bu durumdan etkileniyordu. Onlar adına da çok mutluyum. Türkiye’de böyle doktorlar olmasından gurur duyuyorum. Çok memnunum hocamızdan, serviste bizimle ilgilenen hemşire ve personelden. Herkesten Allah razı olsun.” diyerek duygularını dile getirdi.

“HAYATA TEKRAR BAĞLANDIK”

28 yaşındaki AS hastası Gökhan Topçu ise Samsundan gelmiş. Doç. Dr. Mustafa Erkan İnanmaz’ı AS hastalarının internet sitesinden bulmuş. Topçu, yaklaşık 1 ay önce ortopedi kliniği tarafından operasyon için aranmasının ardından SAÜEAH’a gelerek servise yatışını yaptırmış. 9 yıldır AS hastası olan ve bu sürede hastalıyla ilgili yaşadıklarını anlatan Topçu, insanların bakışları nedeniyle dışarı çıkamadığını ve rahat dolaşamadığını belirterek “Hastalığım nedeniyle hayat kalitem çok düşmüştü. İnsanların bakışları nedeniyle dışarı çıkmak istemiyordum. Şimdi bende yeniden doğmuş gibiyim. Artık yolda gördüğüm AS hastalarını durdurup Doç Dr. Mustafa Erkan İnanmaz Hocamızı tavsiye ediyorum. Allah doktorumuzdan razı olsun bizleri hayata tekrar bağladı.“ diye konuştu.

AS HASTALARI TEDAVİ EDİLİYOR

Yaptığı başarılı operasyonlarla gündeme gelen Doç Dr. Mustafa Erkan İnanmaz, kamburluk ve omurga eğriliğinin insanların yaşam kalitesini son derece olumsuz etkilediğini dile getirerek, AS hastalığı ve tedavi süreciyle ilgili bilgiler verdi. İnanmaz, “Bu tip hastalıklalar kemik kalitesini düşüren, omurgayı tuttuğunda ise ciddi kamburluklara yol açan bir hastalıktır. Ameliyata aldığımız hastalarımızda da bütün omurga tutulmuştu, C şeklini almıştı. Dışarıdan bakıldığında sadece yeri görebiliyor, tam olarak karşıya bakamıyorlardı. İnsanların yüzünü görebilmek istiyorlardı. Uzun yıllar boyunca eğik kaldığından dolayı karın, göğüs bölgesindeki kasları da kısalmıştı, akciğer kapasitesi azalmıştı. Ameliyatlar yaklaşık 4-5 saat kadar sürdü. ‘Posterior Stabilizasyon ve Osteotomi’ adını verdiğimiz operasyon tekniğini kullanarak omurga olması gereken şekilde düzeltildi ve tekrar C şeklini almaması için çubuklar ve vidalar yardımıyla sabitlendi. Bu sayede omurgada ciddi bir restorasyon ve düzelme elde edildi.” dedi.

6 AY BOYUNCA TAKİP EDİLECEKLER

Ameliyatın olası riskleri arasında yer alan bacaklarda felç gelişme riskine karşı önlem alarak, ameliyat sırasında 'Nöromonitör' cihazıyla vida ve çubukların uygun ve doğru yerlere uygulanıp uygulanmadığını kontrol ettiklerini anlatan İnanmaz “Bu cihaz felç gelişme riskine karşı ameliyat sırasında cerrahı uyaran, doğru yere yönlendiren bir sistemdir. Ameliyattan sonra ki günler önemlidir. Hastaların bacaklarında sinir hasarı olup olmadığını kontrol ettik. Bir sorun yoktu. Ayrıca bu tür ağır omurga ameliyatlarından sonra omurgadaki yaranın enfeksiyon kapmaması da çok önemlidir. Hastalarımıza enfeksiyona karşı gerekli koruyucu tedbirleri aldık ve böyle bir sorunla karşılaşmadık. Hastalarımız 6 ay boyunca travmalardan, düşme ve çarpmalara karşı kendilerini koruması gerekiyor. Sağlıklı bir şekilde hastalarımızı taburcu ettik, memleketlerine döndüler. Onları 6 ay boyunca izleyeceğiz.” diye konuştu.
6 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
d98d0d044496eeebb379fbf1de87b8f2@